10 tips om Stoptober tot een succes te maken

Over ruim een week is het zo ver: Dan begint Stoptober! Duizenden Nederlanders stoppen voor een maand met roken. Deze campagne is al jaren succesvol. Zo’n 74% van de deelnemers lukt het om de hele maand niet te roken. 25% hiervan blijkt na een jaar zelfs nog steeds gestopt te zijn. Dit is natuurlijk het uiteindelijke doel van Stoptober. Hoe zorgt u er voor dat u deze maand tot een succes maakt? Wij zetten 10 stoptober tips voor u op een rij.

1. Bereid uzelf goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Schrijf uw stopdatum (1 oktober) groot op in uw agenda. U kunt alvast beginnen met afbouwen. Plan een moment in om op 30 september uw laatste sigaret te roken en gooi daarna al uw rookwaren weg.

2. Bereid uw omgeving goed voor

Uw omgeving kan een belangrijke factor zijn in uw rookgedrag. Als veel mensen in uw omgeving roken is de kans groot dat u af en toe door hen in de verleiding komt. Vertel uw omgeving dat u meedoet aan Stoptober. Zo kunnen zij hier rekening mee houden. Misschien doen ze zelfs wel mee! Samen stoppen met roken is vaak makkelijker dan in uw eentje stoppen.

3. Houd een stopkalender bij

Houd bij hoelang u al gestopt bent. Het kan heel motiverend werken als u ziet hoeveel dagen u achter elkaar niet gerookt heeft. De eerste weken zijn altijd het lastigste. Als u deze gehad heeft, zal het steeds makkelijker worden om niet aan sigaretten te denken.

4. Leid uzelf af om moeilijke momenten te voorkomen

Hoe meer afleiding u hebt, hoe minder u aan het roken zal denken. Ook de ontwenningsverschijnselen zullen minder heftig zijn als u genoeg afleiding hebt. Plan leuke dingen in of start een nieuwe hobby. 

5. Beloon uzelf en vier successen

Stoppen met roken is heel erg lastig. Vergeet daarom ook niet om trots op uzelf te zijn als u mijlpalen bereikt. Vier het als u 1 week rookvrij bent, of beloon uzelf met iets wat u leuk vindt.

6. Pas op met alcohol

Het vieren van successen is belangrijk, maar pas op met alcohol! Stoppen met roken en alcohol zijn een gevaarlijke combinatie. Uw zelfcontrole vermindert dan en u ziet de consequenties van het roken minder in. Wees hier op voorbereid. Neem bijvoorbeeld geen sigaretten mee als u naar de kroeg gaat, of drink genoeg water tussendoor.

7. Maak een lijstje met voordelen en hang deze ergens op waar u hem vaak ziet

Stoppen met roken biedt heel veel voordelen, zowel voor uw gezondheid als uw uiterlijk. Maak een lijstje met de belangrijkste redenen voor uzelf waarom u wilt stoppen met roken. Hang deze op een plek waar u het vaak kunt lezen. Zo herinnert u zichzelf er vaak aan waarom u ook alweer stopt met roken.

8. Wees voorbereid op moeilijke momenten

Het is vrijwel zeker dat u te maken gaat krijgen met ontwenningsverschijnselen en moeilijke momenten. Wees hier op voorbereid en maak een noodplan. Bedenk van tevoren wat u gaat doen als u naar een sigaret hunkert. Ga bijvoorbeeld sporten of een eind wandelen. Hang dit noodplan op naast uw lijst met voordelen.

9. Gebruik hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers

Ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn en rusteloosheid, ontstaan omdat uw lichaam de nicotine mist. Nicotinevervangende middelen, zoals pleisters en kauwgom, zorgen ervoor dat de nicotine waar uw lichaam aan gewend is geraakt alsnog wordt toegediend. U vermindert de dosering nicotine stapsgewijs, waardoor u er langzaam aan went om niet te roken. Zo worden de ontwenningsverschijnselen geminimaliseerd.

10. Laat u begeleiden door een stoppen met roken coach

Zelfs als u al deze tips toepast, blijft het lastig om te stoppen met roken. Een stoppen met roken coach kan u hierbij begeleiden. Deze kan u voorbereiden op moeilijke momenten en u helpen met het formuleren van een stopplan. Omdat de combinatie van gedragsmatige ondersteuning en hulpmiddelen wetenschappelijk bewezen effectief is, wordt een coachingstraject vergoed door de zorgverzekeraar.

Behoefte aan hulp bij het stoppen?

Naast deze stoptober tips heeft Medipro coaches verspreid door het hele land die u tijdens kunnen begeleiden bij het stoppen. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching. Dit traject, inclusief eventuele eventuele hulpmiddelen zoals nicotinevervangers, wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of door te bellen naar 088-7867799.

Delen: