De gevolgen van roken tijdens de zwangerschap
Uit cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat ongeveer 8% van de zwangere vrouwen op enig moment tijdens de zwangerschap rookt. Dit is zorgelijk. Roken is namelijk erg schadelijk voor het ongeboren kindje. Verder blijkt dat 14% van de vrouwen in de vier weken vóór de zwangerschap rookt en 10% ná de zwangerschap rookt. Ook dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van de baby. In deze blog gaan we dieper in op de gevolgen van roken voor, tijdens en na de zwangerschap.
Roken en zwanger worden
Als twee partners beiden roken is het een stuk lastiger om zwanger te worden. Roken heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Dit geldt niet alleen als u zelf rookt, maar ook als mensen in uw omgeving roken. Meeroken kan ook gevolgen hebben voor uw vruchtbaarheid.
Roken tijdens de eerste weken van de zwangerschap
Met name voor de ontwikkeling van het ongeboren kindje is het schadelijk om in de beginfase van de zwangerschap te roken. In de eerste 12 weken van de zwangerschap worden de organen gevormd. Dit proces wordt verstoord door de schadelijke stoffen in tabaksrook. Ook is de kans dat uw kind een hazenlip of klompvoetjes krijgt groter als er aan het begin van de zwangerschap gerookt wordt.
Roken in later stadium van de zwangerschap
Ook als u al een paar maanden zwanger bent, kunt u nog veel gezondheidswinst voor uw kindje behalen door te stoppen met roken. In deze fase groeit uw kindje namelijk het hardst. De groei wordt door het roken verstoord. Ook wordt de kans op een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kleiner door te stoppen met roken.
Roken na de zwangerschap
Roken na de geboorte is ook schadelijk voor het pasgeboren kindje. Als u rookt in het bijzijn van het kindje ademen zij de schadelijke stoffen in tabaksrook in. Meerokende kinderen hebben meer kans op wiegendood, luchtwegklachten, slechtere longfunctie, oorontsteking en luchtwegziekten zoals astma.
Ook als er niet direct in het bijzijn van het kindje wordt gerookt kan hij of zij rookdeeltjes inademen. Dit zijn de deeltjes die tijdens het roken terecht komen op kleding en in het haar van de roker. Niet iedereen realiseert het zich, maar deze ‘derdehands’ rook is ook heel schadelijk voor de baby.
Stoppen met roken
Wilt u stoppen met roken omdat u zwanger wilt worden of omdat u al zwanger bent? Dan kunt u bij Medipro terecht. Medipro biedt persoonlijke, telefonische en videocoaching bij het stoppen met roken. Ook uw partner begeleiden wij graag bij het stoppen. Wij hebben coaches die gespecialiseerd zijn in het coachen van zwangere vrouwen, hun partners en mensen met een zwangerschapswens. Dit traject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact opnemen via de website, of bellen naar 088-786 77 99.