24 en 31 december bereikbaar van 09:00 tot 16:00
Nieuws
Briefje met goede voornemens: stoppen met roken

5 gouden tips om het stoppen in 2022 vol te houden

Over een paar dagen luiden we het nieuwe jaar alweer in. Veel Nederlanders nemen rond deze tijd een moment om na te denken wat ze volgend jaar anders willen doen in hun leven: de welbekende goede voornemens. De één wil minder snacken, de ander wil meer genieten van het leven, en het merendeel van de rokers wil definitief afscheid nemen van de sigaret. Stoppen met roken is jaarlijks één van de populairste goede voornemens. Toch slaagt maar een klein deel erin om definitief te stoppen. Daarom geven wij u 5 tips om het stoppen dit jaar vol te houden.

1. Schrijf uw motivatie om te stoppen ergens op, waar u het vaak kunt teruglezen

Elke stoppoging begint bij motivatie. Wat is voor u de belangrijkste reden dat u wilt stoppen? Uw gezondheid, of het geld dat u kunt besparen bijvoorbeeld? Of misschien wilt u wel stoppen voor uw (klein)kinderen. Wat uw motivatie ook is, zorg ervoor dat u er elke dag aan herinnerd wordt. Plak bijvoorbeeld een post it op uw spiegel, of hang een briefje op uw prikbord.

2. Houd een rookdagboek bij


Het inzichtelijk maken van uw eigen rookgedrag is nodig om uw gewoontes aan te kunnen passen. Een rookdagboek kan u hierbij helpen. Schrijf op op welke momenten u normaal gesproken een sigaret opsteekt. Bedenk welke emotie overheerst op die momenten. Rookt u bijvoorbeeld vooral als u gespannen bent? Of juist als u zich verveelt? Als u uw eigen rookgedrag begrijpt, kunt u dit makkelijker veranderen.


3. Vermijd lastige situaties in de eerste twee weken

De eerste weken na het stoppen zijn altijd het zwaarst. De drang naar een sigaret is hevig en u krijgt te maken met ontwenningsverschijnselen. Probeer daarom om de situaties waarin u het meest hunkert naar een sigaret te vermijden. Rookt u normaal gesproken in de pauze op het werk met collega’s? Vraag dan bijvoorbeeld een niet-rokende collega om een rondje met u te gaan wandelen, zodat u niet in de verleiding komt.

4. Leid uzelf af als u hunkert naar een sigaret

U gaat gegarandeerd te maken krijgen met momenten waarop de drang naar een sigaret groot is. Wees hier op voorbereid en bedenk wat u op zo’n moment gaat doen. U kunt bijvoorbeeld een stuk gaan wandelen, of een vriend(in) opbellen. Onthoud dat de drang naar een sigaret vaak maar twee tot vijf minuten duurt.

5. Zie een terugval niet als falen

Het kan zomaar gebeuren: de drang naar een sigaret wordt zo groot dat u er toch één opsteekt. Het merendeel van de stoppers krijgt ooit te maken met een terugval. Dit is vervelend, maar zie het niet als falen! U kunt namelijk veel leren van een terugval. Ga na waar het fout ging, en hoe u dit in de toekomst kunt voorkomen. Lees vervolgens uw motivatie om te stoppen terug en stop gewoon vol goede moed opnieuw.

Begeleiding bij het stoppen

Ook met deze tips blijft stoppen met roken heel lastig. Daarom staan onze coaches voor u klaar om u bij het stoppen te begeleiden. Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder dat dit ten laste gaat van het eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 7867799.

Gepubliceerd op: 28-12-2021
Delen: