Nieuws
Krijtbord met structuurformule nicotine

Nicotinevergiftiging – wat doet teveel nicotine met uw lichaam?

Als u rookt krijgt u nicotine binnen. Deze stof heeft verschillende effecten op het lichaam, zoals een hogere hartslag en bloeddruk en vernauwing van de bloedvaten. Een teveel aan nicotine kan zelfs leiden tot nicotinevergiftiging. In dit artikel vertellen wij u hier meer over.

Wat is nicotinevergiftiging?

Mensen die voor het eerst roken kunnen al te maken krijgen met een lichte nicotinevergiftiging, omdat hun lichaam niet aan nicotine gewend is. Na het roken van een eerste sigaret kunnen symptomen optreden zoals duizeligheid, misselijkheid en braken. Symptomen van een zware nicotinevergiftiging zijn braken, diarree, zweten, hoofdpijn en spiertrekkingen. In het ergste geval kan de roker zelfs in coma raken.

Waardoor ontstaat nicotinevergiftiging?

Mensen kunnen te maken krijgen met een zware nicotinevergiftiging als zij teveel roken in korte tijd. Dit gebeurt echter maar zelden. Wat vaker voorkomt, is een nicotinevergiftiging door overmatig gebruik van nicotinepleisters of nicotinekauwgom. Vooral de combinatie van teveel nicotinevervangende middelen en roken tegelijkertijd, kan gevaarlijk zijn. Het is dus belangrijk dat u bij het gebruik van nicotinevervangende middelen de juiste dosering aanhoudt. Ook het eten van tabak kan leiden tot een zware nicotinevergiftiging. Dit komt voornamelijk voor bij jonge kinderen van rokende ouders.

Verslavende stof

Het moge duidelijk zijn dat nicotine een giftige stof is. Tevens is het de nicotine die ervoor zorgt dat sigaretten zo verslavend zijn. Deze stof zorgt namelijk voor de aanmaak van dopamine. Hierdoor ervaart u een belonend gevoel als u een sigaret rookt. Dit effect treedt al op na 7 seconden. Het lichaam went aan een bepaalde dosis nicotine, waardoor u snel behoefte krijgt aan meer. Hierdoor is het erg lastig om te stoppen met roken. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om hulp te krijgen bij het stoppen.

Wilt u stoppen?

Medipro biedt verschillende vormen van coaching om u te begeleiden bij het stoppen. U kunt kiezen voor persoonlijke, telefonische of videocoaching. Dit traject, inclusief eventuele eventuele hulpmiddelen zoals nicotinevervangers, wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via onze website, of bellen naar 088-7867799.
Gepubliceerd op: 25-01-2022
Delen: