24 en 31 december bereikbaar van 09:00 tot 16:00
Nieuws
Hersenen die beschadigd zijn

Het effect van roken op de hersenen

Als u rookt gebeurt er van alles in de hersenen. Al na een paar seconden worden er stoffen aangemaakt die ervoor zorgen dat het roken zo fijn voelt. Maar op lange termijn kan roken voor ernstige hersenschade zorgen. In deze blog gaan we dieper in op de korte en lange termijn effecten die roken heeft op uw hersenen.

Toename van dopamine

Met elke trek die een roker neemt, zorgt de ingeademde nicotine dat er binnen 7 seconden dopamine wordt aangemaakt. Een toename van dopamine zorgt dat iets prettig aanvoelt. U ervaart vrijwel onmiddellijk dat u beloond wordt voor de actie die u uitvoert, namelijk het roken van een sigaret. Maar door de extra aanmaak van dopamine, wordt de natuurlijke aanmaak van dopamine verstoord. Dit betekent dat er na verloop van tijd gerookt “moet” worden om het normale dopamineniveau op peil te houden. Als de hoeveelheid dopamine na het roken weer afneemt, ontstaat er snel opnieuw zin om te roken.

Beschadiging hersenen

Nicotine brengt schade toe aan de hersenen. De meeste mensen beginnen met roken op jonge leeftijd, als de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Deze ontwikkeling wordt verstoord door het roken. Volgens onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam neemt het concentratievermogen af en er kunnen aandachts- en impulsiviteitsstoornissen ontstaan. Verder blijkt uit onderzoek van het Radboud UMC dat rokers meer kans hebben om op latere leeftijd Alzheimer te krijgen.

Kans op een beroerte

Roken vergroot ook de kans op een beroerte. Dit komt door de nicotine die de bloedvaten vernauwt. Als het bloed niet meer goed door de bloedvaten stroomt, kunnen de bloedvaten makkelijker scheuren. Als dat in de hersenen gebeurt, spreken we van een beroerte. In het ergste geval kan een beroerte leiden tot blijvende schade zoals verlammingen of spraakstoornissen. Het aantal mensen onder de 50 dat een beroerte krijgt is flink toegenomen in de laatste jaren. Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Een gezonde leefstijl verlaagt de kans om een beroerte te krijgen sterk.

Herstel

Gelukkig zijn de hersenen goed in staat om zich te herstellen. Het cognitieve vermogen van ex-rokers neemt na verloop van tijd weer toe. Ook wordt de kans op een beroerte kleiner na het stoppen. Na 5 jaar is de kans op een beroerte te krijgen even groot als iemand die nooit gerookt heeft. Door te stoppen kunt u dus veel gezondheidswinst behalen.

Wilt u stoppen?

Medipro biedt persoonlijke, telefonische en videocoaching om u te ondersteunen bij het stoppen met roken. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder dat dit ten laste gaat van uw eigen risico. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 – 786 77 99.
Gepubliceerd op: 09-05-2023
Delen: