Stoppen met roken – De hulpmiddelen bij ontwenningsverschijnselen
Stoppen met roken biedt veel voordelen voor gezondheid, uiterlijk, geld en meer. Een nadeel is echter dat mensen die besluiten om te stoppen in het begin ook te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Dit kan ontmoedigend zijn waardoor het lastig wordt om vol te houden. Verschillende hulpmiddelen kunnen helpen om de ontwenningsverschijnselen een beetje te beperken.
Ontwenningsverschijnselen
Stoppen met roken kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Dit komt doordat de nicotine in een sigaret verslavend is. Het lichaam wordt afhankelijk van nicotine. Bij een tekort aan nicotine ontstaan ontwenningsverschijnselen. Denk hierbij aan een onrustig gevoel, stemmingswisselingen, minder concentratie, meer eetlust, transpireren, slecht slapen en tijdelijk een verlaagde weerstand. Heel wat dus! Gelukkig heeft iemand die stopt bijna nooit last van álle ontwenningsverschijnselen. De derde of vierde dag zijn de ontwenningsverschijnselen het sterkst. Na de eerste week is het ergste leed achter de rug. Na drie weken hebben de meeste mensen geen last meer van de ontwenningsverschijnselen. Sommige ontwenningsverschijnselen, zoals een sombere stemming en verhoogde eetlust, kunnen enkele maanden aanhouden. In de eerste weken is het voor stoppers dus een uitdaging om sterker te zijn dan de ontwenningsverschijnselen!
Ontwenningsverschijnselen beperken
Om te voorkomen dat de ontwenningsverschijnselen zorgen voor een terugval, kan een goede voorbereiding van de stoppoging helpen. Begeleiding en ondersteuning kunnen helpen om de motivatie om vol te houden niet te verliezen. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij het omgaan met de ontwenningsverschijnselen. Er zijn namelijk middelen die ervoor zorgen dat de ontwenningsverschijnselen beperkt blijven. Het besluit hulpmiddelen te gebruiken kan ervoor zorgen dat de drempel om te beginnen aan een stoppoging lager wordt. Hulpmiddelen vergroten de kans op een succesvolle stoppoging.
Soorten hulpmiddelen
Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, die in te delen zijn in twee verschillende groepen.
Er bestaan nicotinevervangende middelen en medicijnen op recept. Wat het beste werkt, is afhankelijk van de situatie. De hulpmiddelen bieden geen garantie op succes. Naast het gebruik van hulpmiddelen is een goede motivatie essentieel om een stoppoging te laten slagen.
Nicotinevervangers
Door het gebruik van nicotinevervangende middelen krijgen mensen nicotine binnen zonder te roken, zodat de gewoonte van het roken kan worden afgeleerd zonder last te hebben van een nicotinetekort. Na 3 à 4 weken kan het gebruik van de nicotinevervangers in de volgende 8 weken worden afgebouwd. Er zijn verschillende vormen nicotinevervangers, namelijk: pleisters, kauwgom en zuigtabletten. Het gebruik hiervan geeft bij de juiste dosering weinig tot geen bijwerkingen.
Medicijnen
Er zijn drie verschillende stoppen met roken medicijnen op recept verkrijgbaar: Nortrilen (Nortriptyline), Zyban (Bupropion) en Champix (Varenicline). Welke het beste werkt, hangt af van iemands persoonlijke situatie. Dit kan afhankelijk zijn van onder andere eerdere ervaring met stoppen of het gebruik van andere medicijnen. De medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, maar de meeste mensen hebben hier weinig last van.
Vergoeding hulpmiddelen
Hulpmiddelen bij stoppen met roken worden vergoed als een stopper daarnaast een coachingstraject volgt. Een coach kan ook samen met de stopper kijken of het gebruik van een hulpmiddel verstandig is en wat de beste optie is. Een coachingstraject moet volledig worden afgerond om de hulpmiddelen ook daadwerkelijk vergoed te krijgen. Voor het bereiken van een succesvolle stoppoging is de combinatie van hulpmiddelen en coaching ook verstandig, want deze combinatie zorgt voor de grootste kans op een succesvolle stoppoging.
Wilt u graag meer informatie over hulpmiddelen en de coachingstrajecten van Medipro? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bel direct naar 088-7867799.