De rol van emoties bij roken en stoppen met roken

Emoties spelen vaak een grote rol bij roken en ook bij stoppen met roken. Een emotie zorgt namelijk voor onrust en spanning en als een roker gespannen is wil hij roken! Bij een negatieve emotie zoals boosheid heeft u waarschijnlijk de neiging om te gaan roken, maar ook bij positieve emoties als u zich goed voelt op een feestje. De sigaret voelt dus blijkbaar fijn, vertrouwd en lekker in diverse situaties. Hoe komt het dat roken en emoties zo sterk gekoppeld zijn? En welke rol spelen emoties bij het stoppen met roken?

Roken bij negatieve emoties

U kunt het gevoel hebben dat roken helpt om u beter te voelen in situaties met negatieve emoties, zoals spanning, boosheid of verdriet. Dit is echter slechts een gevoel. De emotie wordt door te roken alleen maar onderdrukt zonder dat de oorzaak van de emotie wordt aangepakt.

Hoe gaat dat in zijn werk? U denkt dat roken helpt omdat nicotine zorgt voor de aanmaak van dopamine, een stofje in de hersenen dat ook wel het ‘gelukshormoon’ wordt genoemd. De aanmaak van dopamine wordt ervaren als beloning en helpt daarom om negatieve emoties weg te drukken. De oorzaak van de emotie verdwijnt echter niet door het roken. Het gevoel dat het beter gaat is dus slechts tijdelijk en bovendien een illusie.

Roken bij positieve emoties

Waarom leiden ook positieve emoties tot zin in roken? Eigenlijk om dezelfde reden als bij de negatieve emoties. Positieve emoties leiden namelijk ook tot spanning. Dat is dan weliswaar positieve spanning maar daar maakt het lichaam geen onderscheid in. Er is spanning, dus ontstaat de neiging om te roken. Positieve emoties ervaren we vaak in gezelschap met anderen zoals op een feest of in een hobbyclub. Het feit dat anderen dan ook willen roken kan een extra verleidende factor zijn om een sigaretje op te steken.

Wat we hierboven geschreven hebben over het sterke verband tussen roken en emoties is iets waar lang niet alle rokers zich van bewust zijn zolang ze nog roken. Waarom zouden ze ook? De sigaret wordt ervaren als een behulpzaam maatje in alle situaties!

Het wordt echter vaak pas lastiger als u ophoudt met roken. Pas dan gaat u beseffen dat u meer ‘last’ krijgt van situaties waarin emoties een rol spelen. De spanning die anders weggeduwd wordt met een rookgordijntje blijft nu hangen. En als allerlei spanningen opgestapeld worden ontstaat er een te grote spanning waar u als stopper geen verweer meer tegen heeft. Er lijkt dan maar één oplossing te zijn: roken! U moet dus zorgen dat het spanningsniveau beheersbaar blijft!

Emoties en kans op terugval

Na het stoppen met roken kunnen zowel positieve als negatieve emoties de kans op een terugval dus vergroten. De gewoonte om in dergelijke situaties te roken is zo sterk dat soms na maanden of nog langer een hele sterke emotie kan leiden tot terugval. Zelfs na lange tijd is deze connectie nog steeds heel sterk.

Wat kunt u doen?

Belangrijk is dat u een stopperiode uitkiest met zo weinig mogelijk ongewenste spanningen. Bent u net aan een nieuwe baan begonnen, wacht dan nog even met stoppen tot u aan uw nieuwe situatie gewend bent. Zit u in een conflictsituatie? Los het conflict eerst op en begin dan pas aan uw stoppoging.

Daarnaast is het belangrijk om een alternatief te vinden voor de sigaret als bescherming tegen emoties. Vraag uzelf bewust af of het roken helpt om de situatie op te lossen. Bedenk wat u wél kunt doen om de situatie te veranderen of hoe u met de emotie om kunt gaan. Erken daarnaast de emotie: soms voelt u zich even niet goed en dat is helemaal niet gek. Emoties horen nu eenmaal bij het leven! Bedenk dat de sigaret uw problemen niet oplost en zoek een betere en echte oplossing. Pak de oorzaak van het probleem aan of lucht uw hart over de situatie.

U moet dus op een nieuwe manier leren omgaan met spanning, stress en gevoelens. Het patroon om te roken in een spanningsvolle situatie is niet zomaar doorbroken, maar met de juiste begeleiding en inzet kan er aan de gewoonte worden gewerkt. Zoek naar een manier die u helpt om te ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan sporten, dansen, beweging, muziek, yoga enzovoort. Zo heeft u een activiteit die u kan helpen ontspannen zonder dat u een sigaret op hoeft te steken. In de begeleiding bij het stoppen met roken is het heel gebruikelijk dat de coach u helpt en stimuleert om een manier van ontspannen te vinden die voor u geschikt is om met uw emoties om te gaan.

Hulp bij stoppen met roken?

Wilt u stoppen met roken, maar kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? De coaches bij Medipro helpen u graag! U kunt bij ons terecht voor telefonische of persoonlijke coaching. Het coachingstraject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed, zonder eigen risico. Om een afspraak te maken of voor meer informatie en advies kunt u contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Delen: