Hoe schadelijk zijn nicotinezakjes?
De laatste jaren zijn er verschillende producten op de markt gekomen als alternatief voor de sigaret. Zo is de e-sigaret al een aantal jaar populair in Nederland. Daarnaast gebruiken Nederlandse jongeren steeds vaker nicotinezakjes. Wat zijn nicotinezakjes precies en hoe schadelijk zijn ze voor de gezondheid? Medipro zet het voor u op een rij.
Wat zijn nicotinezakjes?
Nicotinezakjes zijn afgeleid van het Zweedse product snus. Dit is gemalen tabak, verwerkt in een theezakje. Gebruikers plaatsen dit zakje onder hun bovenlip. Via het slijmvlies komt er vervolgens nicotine in het lichaam terecht. Dit Zweedse product is verboden in Nederland.
Daarom kwam de tabaksindustrie met een nieuw product op de markt: nicotinezakjes. Deze zakjes lijken sterk op snus, maar in plaats van tabak zit er een poeder in, waar nicotine in verwerkt is. Er worden zoete smaakjes toegevoegd aan de zakjes om het gebruik ervan aantrekkelijk te maken.
Hoe schadelijk zijn nicotinezakjes?
Hoewel er geen tabak in de zakjes zit, zijn ze toch schadelijk. Ten eerste kan veelvuldig gebruik van nicotinezakjes leiden tot misselijkheid, duizeligheid en maagklachten. Als er teveel nicotine in het lichaam wordt opgenomen in korte tijd, ontstaat zelfs de kans op een nicotinevergiftiging. Verder tast het gebruik van nicotine de ontwikkeling van het brein aan. Dit is vooral gevaarlijk voor jongeren, waaronder dit product veruit het meest gebruikt wordt. Om deze redenen is deze “nieuwe” variant van snus tegenwoordig ook verboden in Nederland. Toch blijkt dat het nog steeds veel gebruikt wordt onder Nederlandse jongeren.
Nicotineverslaving
De nicotine in de zakjes is niet alleen schadelijk voor het lichaam, maar ook erg verslavend. U kunt zowel lichamelijk, als geestelijk verslaafd raken aan nicotinezakjes. Nicotineverslaving is erg hardnekkig en het kan heel lastig zijn om hier vanaf te komen. Medipro kan u hierbij helpen.
Wilt u voorgoed afrekenen met uw verslaving?
Medipro biedt gedragsmatige ondersteuning om u van uw verslaving af te helpen. U kunt kiezen voor persoonlijke, telefonische, of videocoaching. Dit traject, inclusief eventuele hulpmiddelen zoals nicotinepleisters, wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via onze website, of bellen naar 088-7867799.