Ik kan niet stoppen met roken, wat nu?

Stoppen met roken kost sommige mensen veel meer moeite dan anderen. Het merendeel van de rokers slaagt er niet in om in één keer op eigen kracht te stoppen. Ze proberen het wel maar doorlopen dan een serie van mislukte stoppogingen waar ze door ontmoedigd kunnen raken. Dat stoppen lastig is, betekent echter niet dat het onmogelijk is. Wat kunt u doen als u het gevoel heeft dat stoppen niet lukt?

Waarom lukt stoppen niet?

Roken is een lichamelijke en geestelijke verslaving. Beide zorgen ervoor dat het moeilijk is om te stoppen. Nicotine zorgt voor de lichamelijke verslaving aan de sigaret. Als een roker te lang geen nicotine binnenkrijgt, ontstaan er ontwenningsverschijnselen. Door te roken wordt het nicotineniveau weer aangevuld, waardoor de ontwenningsverschijnselen weer verdwijnen. Met roken worden dus eigenlijk steeds de lichamelijke ongemakken van het roken opgelost, terwijl het roken eigenlijk juist de oorzaak is van die ongemakken. Het lichaam wordt zo afhankelijk van de nicotine, wat stoppen lastig maakt.

Ook de geestelijke verslaving van roken maakt het lastig om te stoppen. Nicotine zorgt ervoor dat er dopamine wordt aangemaakt in de hersenen, wat een belonend gevoel geeft. Dit belonende gevoel wordt telkens na het roken ervaren, waardoor een gewoonte ontstaat. Het veranderen van een gewoonte kost veel tijd en moeite en daarnaast houden mensen in het algemeen niet van veranderingen. Stoppen wordt daarom vaak uitgesteld.

Verschillen tussen rokers

De redenen waarom het niet lukt om te stoppen zijn niet voor iedereen hetzelfde. Waar de een misschien vooral bang is voor stressvolle momenten, vindt de ander de gewoonte van een sigaret in de ochtend moeilijk los te laten. Zo speelt de sigaret in het leven van iedere roker een eigen rol, wat het loslaten van de sigaret bemoeilijkt.

Welke rol speelt de sigaret bij u?

Het is belangrijk om teweten welke rol de sigaret bij u speelt. Als het telkens niet lukt om te stoppen, waar komt dit dan door? Schrijf dit voor uzelf op en bedenk hoe u op een andere manier met deze situatie om kunt gaan dan het roken van een sigaret.

Wij geven u een voorbeeld. Stel, de sigaret is voor u een belangrijke gewoonte tijdens een rustmoment. De sigaret helpt u dus ontspannen. Bedenk dan hoe de rol van de sigaret anders kan worden ingevuld. U kunt bijvoorbeeld uw rustmoment pakken door een stukje te wandelen, muziek te luisteren of een boek te lezen. U vervangt zo de gewoonte en door hier van tevoren over na te denken bent u meteen voorbereid op uw stoppoging.

Geef de moed niet op!

Vergeet niet dat als het stoppen nog niet gelukt is, dat dit niet betekent dat het onmogelijk is om te stoppen met roken! Gemiddeld doen mensen 5 a 6 serieuze stoppogingen en van iedere poging kunt u leren. De aanhouder wint!

De kans op een succesvolle stoppoging wordt vergroot met de juiste begeleiding en hulpmiddelen. Medipro kan u hierbij helpen. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen. Dit traject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Delen: