Roken en astma
Het is vandaag Wereld Astma Dag. Elk jaar staan we op de eerste dinsdag van mei even stil bij alle astmapatiënten op de wereld. Het doel van deze dag is om betere voorlichting over astma te geven en de zorg van astmapatiënten over de hele wereld te verbeteren. Zoals veel mensen weten, zijn mensen die astma hebben extra gevoelig voor sigarettenrook. In deze blog leggen wij u uit wat het verband is tussen roken en astma.
Wat is astma?
Astma is een chronische aandoening waarbij de luchtwegen vernauwen en opzwellen. Bij een astma-aanval verkrampen de spieren om de luchtwegen, waardoor ze samentrekken. U gaat dan sneller ademhalen, hoesten en u krijgt een benauwd gevoel en een piepende adem.
Hoe ontstaat astma?
Er zijn bepaalde factoren die de ontwikkeling van astma beïnvloeden. Zo blijkt uit onderzoek dat baby’s een grotere kans lopen om astma te ontwikkelen als hun moeder rookte tijdens de zwangerschap. Dit kan in sommige gevallen zelfs een generatie overslaan. Een rokende zwangere vrouw kan dus medeverantwoordelijk zijn voor de astma-ontwikkeling van haar kleinkind. Daarnaast is astma erfelijk.
Roken en astma
Er bestaat dus een verband tussen roken en de ontwikkeling van astma. Daarnaast verergert roken de klachten van astmapatiënten. Als mensen met astma aan sigarettenrook worden blootgesteld, worden de longen geprikkeld. Hierdoor kan een astma-aanval ontstaan. Zo’n astma-aanval ontstaat niet alleen als mensen met astma zelf roken, maar ook als zij ‘meeroken‘. Dit houdt in dat zij sigarettenrook van anderen uit de omgeving inademen.
Is astma geneeslijk?
Nee, van astma kunt u niet genezen. Gelukkig zijn er wel veel dingen die u kunt doen om de klachten zoveel mogelijk te beperken, waarvan (sigaretten)rook vermijden het belangrijkste is. Toch blijkt uit onderzoek van het CBS dat 22,5% van de astmapatiënten rookt. Deze mensen lopen een groter risico om op latere leeftijd COPD te ontwikkelen. Stoppen met roken is altijd aan te raden, maar voor deze groep mensen vooral.
Wilt u stoppen?
Medipro biedt persoonlijke, telefonische en videocoaching om u te ondersteunen bij het stoppen met roken. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder dat dit ten laste gaat van uw eigen risico. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088- 786 77 99.