Roken en stofwisseling – Hoe zit dat?
De angst om aan te komen is voor rokers vaak een belangrijke reden om de stoppoging voor zich uit te schuiven. Eigenlijk wilt u het liefst stoppen met roken, maar de gedachte dat u dan misschien flink aankomt, houdt u tegen. We bespreken in deze blog wat (stoppen met) roken doet met uw stofwisseling, en we bespreken de vraag of de angst om aan te komen terecht is.
Wat is stofwisseling?
Stofwisseling zijn alle processen in het lichaam waarbij de ene stof wordt omgezet in een andere stof. De snelheid van de stofwisseling heeft een belangrijke invloed op hoe snel u aankomt of afvalt. Zo zijn er mensen die heel veel kunnen eten, maar niet of nauwelijks aankomen, en mensen bij wie de kilo’s er veel sneller aanvliegen. Dit heeft (deels) te maken met de snelheid van de stofwisseling. Stofwisseling wordt ook wel metabolisme genoemd.
Effect roken & stoppen op stofwisseling
Als u gaat roken, versnelt uw stofwisseling. Stofwisseling is hoe je lichaam eten en drinken omzet in energie. Dit heeft veel te maken met hoe snel je dikker wordt of afvalt. Sommige mensen kunnen veel eten zonder dikker te worden. Anderen komen snel aan. Dit hangt af van hoe snel je stofwisseling werkt. Dit is de reden dat mensen die beginnen met roken vaak afvallen. Stoppen met roken heeft juist weer het tegenovergestelde effect: de stofwisseling vertraagt, of gaat eigenlijk terug naar ‘normaal’. Als u dan evenveel blijft eten als toen u nog rookte, zult u aankomen. Er zijn zelfs mensen die na enige tijd gestopt te zijn weer beginnen met roken om af te kunnen vallen. Men valt dan vaak ook daadwerkelijk weer af, omdat de stofwisseling weer sneller wordt.
Het effect van roken op de stofwisseling is echter beperkt. Als de hoeveelheid voedsel gelijk blijft, komen stoppers gemiddeld maar 2 tot 3 kilo aan. De grootste invloed op het gewicht komt door een verandering in het eetpatroon na het stoppen met roken. Door te stoppen met roken verbetert het reuk- en smaakvermogen waardoor eten nóg lekkerder wordt. Roken onderdrukte het hongergevoel zodat u eten na het roken beter kon weerstaan, en na het stoppen wordt eten juist extra verleidelijk. Dit kan voor veel meer gewichtstoename zorgen dan de genoemde 2 tot 3 kilo als gevolg van de veranderde stofwisseling.
Naast een verbetering in reuk- en smaakvermogen, gaan mensen vaak ook meer eten omdat ze de gewoonte van het roken inruilen voor een andere gewoonte, namelijk eten. Bij de rookverslaving wordt de sigaret steeds naar de mond gebracht. Door steeds eten naar de mond te brengen wordt deze gewoonte vervangen, met het risico dat men veel meer kan gaan eten dan voorheen en daardoor aankomt.
Wanneer is de stofwisseling weer normaal?
Na het stoppen met roken moet de stofwisseling weer een nieuwe balans vinden. Hier is geen specifieke tijd aan gekoppeld en hangt af van meerdere factoren. U kunt zelf invloed uitoefenen op de snelheid van uw stofwisseling. De stofwisseling is bijvoorbeeld sneller wanneer u regelmatig sport en beweegt en wanneer u meerdere kleine porties per dag eet. Daarnaast blijft een van de belangrijkste invloeden op uw gewicht uw eetgedrag. Zorg daarom voor gezonde en gevarieerde maaltijden en tussendoortjes en drink voldoende water.
Stoppen met roken
Wilt u stoppen met roken? Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching. Dit kan eventueel gecombineerd worden met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers of stoppen-met-rokenmedicijnen. Het traject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.