Nieuws
roken in de auto

Roken in de auto

Roken tijdens het reizen is steeds minder gebruikelijk. Zo mag roken in vervoersmiddelen zoals de trein en bus al jaren niet meer. Maar in privévervoer steken rokers wel nog regelmatig een sigaret op. Sommigen enkel als ze alleen reizen, anderen roken ook wanneer er meer inzittenden zijn. Hoeveel kwaad kan het om te roken in de auto, en mag het eigenlijk wel? Wij leggen u alles uit over roken in de auto.

Tweedehands rook in de auto

Door te roken in de auto hebben medereizigers last van zogeheten ‘tweedehandsrook’. Dit is de uitgeblazen rook van de sigaret die anderen inademen. Bij het roken in de auto blijven er hele hoge concentraties sigarettenrook in de ruimte hangen. Uit onderzoeken die de hoeveelheid fijnstof meten blijkt dat de hoeveelheid fijnstof in auto’s even hoog of zelfs hoger is dan vroeger in rookcafés. Dit is heel erg veel en ongezond voor zowel roker als bijrijders.

Hoe schadelijk meeroken in de auto precies is, hangt af van verschillende factoren, bijvoorbeeld of er ramen open staan en of de airco aan staat. Veel rokers denken dat een raampje open ervoor zorgt dat de schadelijke stoffen direct naar buiten kunnen, maar ook met de ramen open blijft de hoeveelheid tabaksrook in de auto erg hoog en schadelijk. 

Derdehands rook in de auto

Ook als er niet gerookt wordt in de auto, maar er eerder wel in is gerookt, blijven er schadelijke stoffen achter. Dit wordt ‘derdehandsrook’ genoemd. De schadelijke deeltjes van de tabaksrook komen terecht op de vloer, bekleding en handvatten in de auto. Die kunnen op een later moment alsnog ingeademd worden of medereizigers kunnen de deeltjes binnenkrijgen door het aanraken van de mond.

Roken in de auto en kinderen

Er wordt veel gewaarschuwd voor het roken in auto’s met kinderen. Kinderen zijn extra gevoelig voor schadelijke stoffen van een sigaret die in de auto blijven hangen. Bovendien komen zij makkelijker in contact met derdehands rook omdat ze vaker met de handen in het gezicht en bij de mond zitten. Kinderen maken zelf niet de keuze dat er in een auto gerookt wordt en kunnen dit in het algemeen ook niet voorkomen. Het wordt daarom afgeraden om te roken in auto’s waar ook kinderen in zitten.

Mag roken in de auto?

Roken in de auto is in Nederland niet verboden. In steeds meer EU-landen geldt wel al een rookverbod in auto’s als er ook minderjarigen in de auto zitten, bijvoorbeeld in België, Frankrijk, Finland en Oostenrijk. In Nederland neemt het draagvlak om roken in de auto te verbieden wel toe, vooral als het gaat om roken in de auto waar kinderen bij zijn. Naast de veiligheid van kinderen is niet-roken in de auto ook belangrijk voor de algemene verkeersveiligheid. Roken tijdens het rijden leidt namelijk af.

Ondanks het toenemende draagvlak om roken in de auto met minderjarigen te verbieden, is er in Nederland nog geen verbod op komst. De argumenten hiervoor zijn dat een auto privédomein is van mensen en dat een verbod daarom niet passend is. Er zijn vanuit het Nationaal Preventieakkoord wel veel andere maatregelen om meeroken te voorkomen, vooral in de buurt van kinderen. Zo mag er vanaf 2020 niet meer gerookt worden op schoolterreinen, kinderboerderijen en kinderopvanglocaties.

Wilt u stoppen?

Als u wilt stoppen met roken, dan kan Medipro u hierbij helpen. Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 17-02-2021
Delen: