Roken minderen of helemaal stoppen?

U rookt en u wilt stoppen. Maar hoe pakt u dit aan? Stopt u in één keer helemaal met roken, of bouwt u het aantal sigaretten langzaam af? Veel rokers denken dat het makkelijker is om te stoppen door het aantal sigaretten af te bouwen, dan hoeft u het roken immers niet direct volledig te laten! U kunt dit proberen, maar er kleven ook nadelen aan deze strategie. In dit artikel leggen we aan u uit waarom roken minderen meestal niet de meest verstandige keuze is.

Verslaving blijft in stand

Bij het minderen van roken blijft de verslaving van nicotine en de handeling van het roken in stand, ondanks dat het aantal sigaretten afneemt. Dit maakt het moeilijk om het vol te houden. Doordat u nog blijft roken en de gewoonte blijft bestaan, is de kans groot dat u steeds weer een beetje meer gaat roken, en zo weer terugvalt in uw oude patroon. Vooral in situaties die u associeert met roken of in stressvolle situaties is er snel verleiding om weer meer te gaan roken. Daarom is stapsgewijs minder gaan roken over het algemeen minder effectief dan in één keer stoppen met roken.

Daarnaast kan het afbouwen van roken in fases ook een manier zijn om het daadwerkelijke stoppen uit te stellen. U neemt zich voor om minder te gaan roken, maar wanneer is dan het moment om nog minder te gaan roken en uiteindelijk helemaal te stoppen? Afbouwen vereist een heel concreet plan en veel doorzettingsvermogen, omdat de verleiding om door te roken heel groot is.

Ook een paar sigaretten zijn er te veel

Dat roken ongezond is, dat is bekend. Er bestaat echter een misverstand over minder roken, waarvan vaak wordt gedacht dat dit aanzienlijk beter is voor de gezondheid dan veel roken. Het blijkt dat dit niet het geval is. De gezondheidswinst bij minderen is heel erg klein, omdat ook een kleinere hoeveelheid tabaksrook al schade veroorzaakt. Dit wil níét zeggen dat één sigaret net zo ongezond is als één pakje: minder roken is altijd beter. Maar aangezien het erg lastig blijkt om minderen vol te houden, is het advies om in één keer te stoppen met roken.

Daarnaast is de kans groot dan u compenserend gaat roken. Dit houdt in dat u dieper gaat inhaleren en meer trekjes uit een sigaret haalt. Omdat de verslaving nog steeds in stand blijft, blijft de behoefte aan nicotine bestaan en ontstaat onbewust de neiging om zoveel mogelijk uit één sigaret te halen. Het aantal sigaretten is dan misschien minder, maar de hoeveelheid schadelijke stoffen die u binnenkrijgt neemt niet af.

Minderen als tussenstap

In sommige situaties kan minder roken wel een goede tussenstap zijn, voordat u definitief stopt met roken. Dit geldt voor zware rokers (meer dan 1,5 pakje per dag). Het is dan soms verstandig om eerst af te bouwen naar één pakje per dag. Maar het is wel aan te raden om hierbij een duidelijk afbouwschema op te stellen, zodat het daadwerkelijke stoppen niet langer wordt uitgesteld dan de bedoeling. Ook als u écht niet in een keer wilt of kunt stoppen, kunt u ervoor kiezen om af te bouwen met een duidelijk vastgesteld schema. Door te minderen kunt u dan bijvoorbeeld oefenen om controle te krijgen over uw impulsen, waardoor u daarna meer zelfcontrole heeft om definitief te kunnen stoppen.

Nicotinevervangers in plaats van sigaretten

Indien u veel rookt of vaker heeft geprobeerd om te stoppen, kunt u kiezen voor het gebruik van nicotinevervangers bij het stoppen. Op deze manier bouwt u langzaam de nicotine af, zonder dat u een sigaret op hoeft te steken. Zo kunt u de gewoonte van het roken alvast afleren, zonder teveel ontwenningsverschijnselen. Nicotinevervangers kunnen daarom een goed alternatief zijn voor afbouwen van het aantal sigaretten. Zo hoeft u niet meer te roken tijdens het afbouwen, maar hoeft u ook niet direct Cold Turkey te stoppen met de nicotine.

In één keer stoppen: de eerste dagen zijn het moeilijkst

Onthoud dat de eerste dagen van het stoppen vaak de moeilijkste zijn. De eerste dagen is de behoefte aan nicotine het grootst en is de kans op ontwenningsverschijnselen het hoogst. Als u in één keer stopt zult u na een aantal dagen merken dat de afkickverschijnselen verminderen en dat u voordelen van het stoppen kunt gaan ervaren.

Wilt u graag stoppen met roken? De coaches bij Medipro helpen u graag! Medipro biedt persoonlijke en telefonische begeleiding, eventueel in combinatie met hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers. Indien u graag meer informatie wilt over de coachingstrajecten van Medipro kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Delen: