Stoppen met Roken: U moet het zelf willen

Stoppen met roken is een veelbesproken onderwerp. Al jaren zijn er maatregelen om ervoor te zorgen dat steeds meer locaties rookvrij worden en dat mensen stoppen met roken. Deze ontwikkeling is door het Nationaal Preventieakkoord nog meer in een stroomversnelling terecht gekomen. Stoppen met roken wordt steeds toegankelijker, bijvoorbeeld door vergoeding zonder eigen risico. Rokers worden zo steeds meer aangespoord om te stoppen met roken. Maar niemand kan u verplichten om te stoppen. Het belangrijkste is dat u dit zélf wilt.

Uw omgeving wilt dat u stopt met roken

Het kan zijn dat mensen in uw omgeving graag willen dat u stopt met roken. Ze willen bijvoorbeeld dat u stopt omdat ze zich zorgen maken om uw gezondheid, om de gezondheid van mee-rokers of om geldzaken. Grofweg kan dit leiden tot twee verschillende situaties: uw omgeving wilt dat u stopt, maar u wilt dat (nog) niet. Of: uw omgeving wilt dat u stopt met roken maar het is u tot op heden niet gelukt, hoe graag u dit ook wil.

Uw omgeving wil dat u stopt met roken, maar u wilt dat (nu) niet

Als uw omgeving graag wilt dat u stopt met roken, maar u wilt dit (nog) niet, dan kunt u dit als heel vervelend ervaren. U ervaart het bijvoorbeeld als dwang van uw omgeving om te móeten stoppen, terwijl u zelf het juiste moment wil bepalen. De verplichting kan leiden tot stress, wat de neiging om te blijven roken juist weer versterkt.

De dwang kan er ook voor zorgen dat u zich niet begrepen voelt door uw omgeving. Misschien begrijpen ze niet hoe het kan dat u ondanks de consequenties van roken tóch blijft roken. U kunt proberen aan uw omgeving uit te leggen waarom stoppen met roken lastig is. Informatie kan zorgen voor meer begrip voor uw situatie. Begrip voor uw situatie kan vervolgens weer helpen als u zélf besluit dat het tijd is om te stoppen. Als uw omgeving u steunt en begrijpt is het makkelijker om vol te houden.

Stoppen met roken is een keuze die u zelf moet maken. Niemand kan u verplichten of dwingen om te stoppen. Het kan helpen om stimulans te ervaren uit uw omgeving, maar alleen daarmee komt u er niet. Uw omgeving, denk aan partner, kinderen of uw huisarts zullen vast goede redenen hebben om u van het roken af te krijgen, maar misschien werkt het voor u beter als u zich afvraagt wat het u zelf zou opleveren als u zou stoppen. Welke voordelen zou dat geven? En welke nadelen zou u kwijtraken? Als u zelf besluit dat het tijd is om te stoppen met roken, probeer dan eens uw eigen lijstje te maken van de dingen die u motiveren om te stoppen en vul het aan als u nog andere goede redenen bedenkt. Zelf willen stoppen is de belangrijkst motivator om stoppen met roken vol te houden!

U wilt zelf ook stoppen met roken, maar tóch lukt het niet. Hoe kan dat?

Hoewel motivatie heel belangrijk is, biedt het absoluut geen garantie om zonder problemen te kunnen stoppen. Roken is namelijk een lichamelijke en geestelijke verslaving, waar u niet zomaar vanaf bent. Een sigaret bevat verslavende stoffen die na het stoppen zorgen voor ontwenningsverschijnselen. De verleiding om weer een sigaret te roken is groot, want u hoeft maar even te roken en u bent meteen van die nare verschijnselen af. Naast de lichamelijke verslaving is de gewoonte van het roken ook verslavend: de handeling leidt steeds tot een beloning door het ‘geluksgevoel’ dat nicotine tijdelijk veroorzaakt. Gewoontes zijn moeilijk te doorbreken en dit maakt stoppen met roken lastig, óók als u het eigenlijk heel graag wilt.

Tot slot

Stimulans vanuit uw omgeving kan dus zeker nuttig zijn, zolang het niet ervaren wordt als dwang. U moet ook zelf willen stoppen. Bij Medipro zijn wij daarom niet anti roken, maar vóór stoppen. Bent u zelf klaar om afscheid te nemen van uw rookverslaving? De coaches bij Medipro helpen u graag! Medipro biedt persoonlijke en telefonische begeleiding bij het stoppen met roken. Indien u graag meer informatie wilt over de coachingstrajecten van Medipro kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Delen: