Carnaval – voorkom dat u weer die sigaret opsteekt

Over een paar dagen barst het carnavalsfeest los in delen van Nederland. Een leuke tijd voor carnavalsliefhebbers, maar ook een moeilijke tijd voor veel ex-rokers. Hoe voorkomt u dat u tijdens carnaval toch weer die sigaret opsteekt? Met deze praktische tips kunt u zich voorbereiden op een rookvrij carnaval. Alaaf!

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Carnaval kan voor sommige ex-rokers een lastige periode zijn. Door verleidingen, gewoonte of trek kan het stoppen met roken moeilijker zijn dan normaal. Elke roker heeft zijn eigen valkuilen, die situaties waarin het gevaar om terug te vallen het grootst is. Door bewust te zijn van uw valkuilen, kan u zich hiertegen wapenen.

Stoppen met Roken valkuilen

Met carnaval liggen er veel valkuilen op de loer. In deze situaties kan het verleidelijk zijn om weer te gaan roken. Wees hier alert op. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van valkuilen:

  • Alcohol

Alcohol en roken gaan vaak hand in hand. De consumptie van alcohol kan de zin in roken oproepen. De verdovende werking van alcohol neemt daarnaast remmingen weg, waardoor u sneller weer naar de sigaret grijpt.

  • Uitgesproken positieve stemming

Situaties met uitgesproken positieve gevoelens vormen ook een risico, zij het in geringere mate dan situaties met negatieve stemmingen. U kunt denken aan het slagen voor een examen, de opluchting na een gunstige uitslag van een medisch onderzoek of een uitgelaten stemming op een feest zoals carnaval.

  • Sociale situaties

Een gezellig gesprek, verjaardagen, feestjes, uit eten gaan, een cafébezoek: tijdens veel sociale situaties wordt er gerookt. Wie kent de termen gezelligheidsroker en gelegenheidsroker niet? Het kan zijn dat u zich met een sigaret in sociale situaties wat prettiger voelt. Voorkom dat sociale druk u verleidt om weer te gaan roken. Het blijft meestal niet bij één sigaret en vormt daarom een gevaar voor uw stoppoging.

Omgaan met valkuilen

Helaas is er niet een standaard manier om met een bepaalde valkuil om te gaan. De één lost een situatie nu eenmaal anders op dan de ander. Het is vooral aan uzelf om voor uw valkuilen oplossingen te bedenken. Die passen dan ook echt bij u en werken daardoor het best. We kunnen u wél een aantal tips en adviezen geven:

  • Wees alert

Als u zich bewust bent van de voor u riskante situaties, wees dan alert als deze zich voordoen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Het is belangrijk om geen rookwaar meer op zak te hebben, zodat u niet gedachteloos een sigaret opsteekt.

  • Denk positief

Als u in een situatie toch zin krijgt in roken, is het belangrijk dat u positief blijft. Denk terug aan de redenen waarom u gestopt bent met roken: ‘ik ben sterk en wil gezond leven’, ‘mijn gezondheid is belangrijk en ik wil een goed voorbeeld voor mijn kinderen en omgeving zijn’. Bedenk dat u zich als niet-roker beter voelt. Uw positieve gedachten zullen u positief beïnvloeden!

  • Beloon uzelf

Beloningen geven iets extra positiefs aan het niet-roken, ze maken het niet-roken leuker en minder ernstig. U kunt uzelf iets leuks geven, zoals nieuwe kleding, een boek of lekkere parfum. U kunt natuurlijk ook iets leuks gaan doen: uit eten, naar het theater, een weekendje weg, sauna bezoek, massage et cetera. Een andere manier van belonen is natuurlijk uzelf regelmatig een compliment te geven omdat u niet meer rookt. U heeft immers alle reden om heel trots te zijn!

  • Wees sterk

Accepteer de genomen beslissing: ‘Ik heb last van oude gewoontes, maar mijn besluit staat vast!’, ‘Ik weet waarvoor ik het doe, ik ben sterk!’. Wanneer dit lukt, geeft dit extra zelfvertrouwen.

  • Schakel de omgeving in

De meeste mensen hebben er baat bij om hun omgeving op de hoogte te stellen van het feit dat ze gestopt zijn. Als uw directe omgeving op de hoogte is, kan verschillende voordelen hebben. Zij zullen beter begrijpen dat u het af en toe moeilijk heeft met het niet-roken en kunnen u ondersteunen. Daarnaast kan u hen vragen om niet in uw nabijheid te roken.

  • Neem iets mee om op te kauwen

Veel ex-rokers hebben nog steeds behoefte om iets in hun mond te hebben. Neem een stuk zoekhout mee en kauw erop zolang u dat prettig vindt. Ook werkt kauwgom doorgaans goed.

  • Techniek van de golf

Als u ontzettende zin in een sigaret krijgt, kunt u de techniek van de ‘golf’ toepassen. Stel u voor dat de zin in een sigaret iets is als een golf in de branding die over u heen slaat. De golf komt en verdwijnt weer. Zo is het ook met de zin in roken. Meestal duurt het moment een paar minuten en dan is het voorbij.

Blijf gemotiveerd

Wij hopen u dat u met deze tips een rookvrij carnaval gaat beleven en dat u lekker geniet van het feest. Belangrijk is dat u gemotiveerd blijft; door te letten op de voordelen van het niet-roken en vooral door trots te zijn op uzelf! Gebruik uw motivatie om ook in lastige situaties zoals carnaval van een sigaret af te blijven. U zult merken dat het steeds minder moeite zal kosten om niet te roken.

Stoppen met roken coaching

Merkt u dat u het stoppen met roken moeilijk vindt en zou u hier graag begeleiding bij krijgen? De coaches voor Medipro staan voor je klaar. Met persoonlijke, telefonische en videocoaching kan Medipro ondersteunen bij het stoppen met roken. Dit traject, inclusief hulpmiddelen zoals nicotinevervangers, wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Heeft u vragen over Hulp bij Stoppen met Roken of wilt u meer weten over Medipro? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bel ons op 088 – 7867799.

Delen: