Stoppen met roken – Wat als uw omgeving nog wél rookt?
Als u wilt stoppen met roken, maar uw omgeving rookt wel nog, dan kan dit lastige situaties opleveren. Als u steeds mensen ziet roken of als er zelfs altijd sigaretten binnen uw handbereik liggen, is het lastiger om tijdens moeilijke momenten de verleiding te weerstaan. Hoe kunt u er het beste mee omgaan als u wilt stoppen met roken, maar de mensen in uw omgeving wel nog roken?
Omgaan met negatieve reacties
Het kan zijn dat niet iedereen positief zal reageren op uw voornemen om te stoppen. Meestal komen negatieve reacties van rokers die zelf het roken niet los kunnen laten. Denk bijvoorbeeld aan: ‘Dat heb ik ook geprobeerd, maar er is niks aan zonder sigaret. Binnen de kortste tijd rook je weer.’ Dergelijke opmerkingen kunnen heel negatief werken voor uw zelfvertrouwen. Probeer uw aandacht te richten op uw eigen motivatie om te stoppen. U heeft er bewust voor gekozen om deze stap te zetten en hier kunt u motivatie en zelfvertrouwen uit halen.
Vraag om hulp in uw omgeving
Als u zelf besluit om te stoppen met roken, kunt u uw omgeving hiervan het beste tijdig op de hoogte brengen en eventueel afspraken met hen maken. Denk hierbij aan afspraken om geen sigaretten te laten slingeren, niet in uw buurt te roken en geen sigaretten aan te bieden. Misschien zijn de mensen in uw omgeving zich niet bewust hoe veel dit u kan helpen. Daarom is het belangrijk om hier vooraf duidelijk over te zijn. Dit is zowel fijn voor u als uw omgeving: u weet wat u kunt verwachten en uw omgeving weet hoe ze u kunnen helpen.
Besef u ook dat het niet altijd lastig zal blijven dat anderen wel nog roken. Waarschijnlijk zijn afspraken over roken in uw omgeving op een gegeven moment helemaal niet meer nodig. Na een tijdje wordt het makkelijker om anderen te zien roken, zonder zelf de neiging te krijgen om een sigaret op te gaan steken. Het is goed om hierbij stil te staan en hier trots op te zijn. Als u dit punt bereikt, betekent dit namelijk dat u het roken heel goed los hebt kunnen laten!
U kunt ook hulp vragen van bijvoorbeeld anderen in uw omgeving of misschien zelfs van ex-rokers. Waar liepen zij tegenaan en hoe gingen zij hiermee om? Dit kunnen heel andere ervaringen zijn dan die u heeft, maar het kan toch helpen om ervaringen uit te wisselen. Bovendien is het goed voor uw motivatie en zelfvertrouwen om succesverhalen van anderen te horen.
Samen of alleen stoppen
Samen stoppen met gezins- of familieleden kan voordelen hebben omdat u dan minder mensen om u heen hebt die roken en u kunt profiteren van wederzijds begrip en steun tijdens moeilijke momenten. Maar gezamenlijk stoppen is geen voorwaarde om succesvol te kunnen stoppen. Als u wilt stoppen, dan is dat uw keuze en hoeft u zich niet tegen te laten houden door bijvoorbeeld vrienden, collega’s of uw partner. Op die manier maakt u zichzelf onnodig afhankelijk van het rookgedrag van anderen. Bovendien heeft samen stoppen niet alleen voordelen, maar het kan ook in uw nadeel werken.
Samen stoppen is moeilijk als een van beiden het niet vol kan houden. Dit is voor de ander snel een goed excuus om ook weer te gaan roken. Als u ervoor kiest om samen te stoppen, probeer dan heel goed uw eigen motivatie op een rijtje te hebben en schrijf dit eventueel op. Zo kunt u altijd teruglezen waarom u probeert te stoppen. Wat het daarnaast lastig maakt om samen te stoppen, is dat veel stoppers in het begin chagrijnig worden. U loopt het risico dat dit spanning en stress oplevert, wat het ook weer lastiger maakt om het stoppen met roken vol te houden.
Professionele hulp
Als u wilt stoppen met roken, kan professionele begeleiding de kans op een succesvolle stoppoging aanzienlijk vergroten. Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching, eventueel in combinatie met nicotinevervangers of stoppen-met-rokenmedicatie. Het begeleidingstraject wordt vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.