Stress & spanning bij rokers en stoppers

Roken en stress gaan vaak samen. Als er te lang geen sigaret is gerookt ontstaat er stress, en bij stress steken rokers vaak een sigaret op. Rokers voelen zich dan tijdelijk beter. Een sigaret lijkt een oplossing te bieden voor momenten met spanning en stress. Het tegendeel is echter waar. In deze blog leggen wij aan u uit wat roken met uw stresslevel doet.

Stress door het roken

Roken veroorzaakt reacties in het lichaam die zorgen voor een stressgevoel, denk hierbij aan een verhoogde hartslag en bloeddruk. Dit komt omdat nicotine een vernauwende werking heeft op de bloedvaten. De verhoging van hartslag en bloeddruk komen ook voor bij stress en deze symptomen kunnen daarom een onrustig en gestresst gevoel geven.

Roken gedurende stressmomenten

Rokers hebben vaak het gevoel dat ze hun problemen weg kunnen roken. Na het roken van een sigaret voelen ze minder stress, wat het idee geeft dat dit helpt. Dit is echter een illusie. De oorzaak van de spanning en stress verdwijnt niet door te roken. Bovendien is het gevoel dat de stress minder is slechts tijdelijk. Zodra de nicotine na 20 minuten weer geleidelijk uit het lichaam verdwijnt, komt het gevoel van spanning en stress weer terug. Het nicotineniveau moet weer worden aangevuld en dit geeft een onrustig gevoel tot er weer gerookt wordt. Roken voelt dus als de oplossing, terwijl het roken eigenlijk zelf stress veroorzaakt.

Stress na het stoppen

Stoppen met roken is een stressvol proces. Een gewoonte moet worden doorbroken en dit kost veel energie en moeite. Het proces brengt daardoor de nodige spanning en stress met zich mee. In de eerste periode na het stoppen kunt u daarom meer stress ervaren. Verschillende aspecten van het stoppen kunnen hieraan bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan ontwenningsverschijnselen als gewichtstoename en slecht slapen. Dit kan zorgen voor onder andere piekeren of vermoeidheid, wat weer stress kan opleveren. Ook kunt u bijvoorbeeld stress ervaren vanwege angst om te falen in uw stoppoging. Al deze ontwenningsverschijnselen zijn slechts tijdelijk en verdwijnen geleidelijk weer.

Stress is een van de meest belangrijke oorzaken van een mislukte stoppoging. Van alle mensen die eerder gestopt waren geeft ongeveer de helft aan dat te veel stress de oorzaak was om weer te beginnen. Zelfs na lange tijd kan stress hierin nog een rol spelen. Als iemand na maanden in een stressvolle situatie terecht komt, kan de neiging om te roken weer opkomen omdat de associatie tussen roken en stress-situaties zo sterk was. Tijdens een moeilijke stressvolle periode is het daarom goed om te beseffen dat een sigaret niet echt helpt tegen de stress, maar dat dit slechts zo lijkt vanwege de oude associatie.

Stress onder controle

Als u wilt stoppen met roken, is het belangrijk om op een andere manier met uw stress te leren omgaan. U bent gewend om voor uw gevoel uw problemen weg te roken, en nu moet u een andere manier vinden om met dergelijke situaties om te gaan. Hierbij is het zowel belangrijk om met stress te kunnen omgaan, als onnodige stressmomenten te voorkomen.

Om stress goed te hanteren en te voorkomen is het belangrijk om stress te leren herkennen. Welke tekenen duiden in uw geval op stress? Bijvoorbeeld veel negatieve gedachten, spanning in het lichaam, chaotisch gedrag. Probeer vervolgens te achterhalen wanneer u last heeft van deze stress-momenten, bijvoorbeeld tijdens pauzes waarin u gewend bent om te roken.

Als u weet op welke momenten u stress ervaart, probeer dan te bedenken hoe u de stress in dergelijke situaties kunt verminderen, bijvoorbeeld door geen pauze te houden in de buurt van andere rokers, of door te vragen of niemand u een sigaret wilt aanbieden omdat u graag wilt stoppen. Zo kunt u moeilijke situaties die stress met zich meebrengen voorkomen. Als u veel stress ervaart is het ook belangrijk om regelmatig rustmomenten in te plannen en indien mogelijk genoeg te slapen.

Stoppen met roken

Indien u wilt stoppen met roken, staan onze coaches graag voor u klaar. Bij Medipro weten we als geen ander tegen welke moeilijke momenten u aan kunt lopen en dat stoppen de nodige stress met zich mee kan brengen. Wij bespreken graag met u hoe u hiermee om kunt gaan. Medipro biedt zowel persoonlijke als telefonische coaching. De begeleiding wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed, zonder eigen risico. Ook eventuele hulpmiddelen worden vergoed, indien gecombineerd met coaching. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Delen: