Waarom beginnen mensen eigenlijk met roken?

Ieder jaar beginnen er weer mensen met roken. Vrijwel niemand zal beginnen met het doel om kettingroker te worden. Roken begint met één trekje of het roken van één sigaret. Na verloop van tijd komen er dan steeds meer sigaretten bij. Vaak zijn er meerdere redenen die ervoor zorgen dat mensen hun eerste sigaret opsteken. Maar waarom beginnen mensen er eigenlijk mee, ondanks dat er zo gewaarschuwd wordt voor de gezondheidsrisico’s?

Nieuwsgierigheid

De meeste mensen beginnen met roken vanuit nieuwsgierigheid. Dit is meestal in de periode van de middelbare school of tijdens de vervolgopleiding. Jongeren zijn vaak benieuwd naar de effecten van roken en hoe het smaakt. Ze zien dat anderen het roken fijn vinden en willen zelf ook graag ervaren wat dit met ze doet. Ook op latere leeftijd kunnen mensen natuurlijk beginnen met roken. De hersenen van jongeren zijn echter gevoeliger voor de belonende effecten van nicotine, dus de kans dat het roken een vaste gewoonte wordt is groter als men op vroege leeftijd begint.

Deze nieuwsgierigheid onder jongeren is ook eigenlijk niet zo vreemd. Jongeren zijn impulsiever dan andere leeftijdsgroepen en dit prikkelt nieuwsgierigheid en experimenteren. Dit geldt op meer vlakken dan enkel roken. Ze zetten zich daarbij af tegen wat eigenlijk niet mag, bijvoorbeeld van hun ouders. Roken wordt vaak afgeraden en dat maakt het interessant om zelf te gaan ontdekken.

Omgeving

Men begint ook vaak met roken door het zien van andere rokers in de omgeving. Dit gaat vaak samen met de nieuwsgierigheid naar roken. Vooral voor jongeren die beginnen met roken geldt vaak dat ze erbij willen horen. Ze zijn niet de enige in hun omgeving die roken en zien het roken bijvoorbeeld bij vrienden. Het kan als stoer worden gezien, wat men dan ook wil gaan uitstralen door ook te beginnen met roken. Roken wordt dan als belangrijk gezien voor de identiteit.

Niet alleen het roken van leeftijdsgenoten, maar ook het roken van ouders of familieleden kan ervoor zorgen dat men begint met roken. Zien roken doet immers roken. Als ouders roken, is de kans dat kinderen uiteindelijk ook gaan roken groter dan voor kinderen van niet-rokende ouders. Ze zien het eerder als ‘normaal’ en zijn daardoor eerder geneigd om ook te gaan roken.

Vroeger

Veel oude mensen die tegenwoordig roken, zijn heel lang geleden begonnen. Men begon toen makkelijker met roken dan tegenwoordig, omdat het normaal was en niet werd afgeraden. Vroeger waren de ideeën over roken namelijk nog heel anders. Er was niks bekend over de schadelijke effecten en heel veel mensen rookten. Er werd zelfs reclame gemaakt voor de beste, lekkerste en ‘meest gezonde’ sigarettenmerken. Soms werden sigaretten zelfs door bepaalde artsen aangeraden in die reclames.

Waarom blijven mensen roken?

De redenen waarom mensen beginnen met roken, zijn vaak niet dezelfde als de redenen waarom mensen blijven roken. Zodra het experimenteren van roken overgaat naar een verslaving, wordt het moeilijk om te stoppen. We noemen hier een aantal factoren die bijdragen aan het blijven roken:

  • Lichamelijke verslaving aan nicotine: Nicotine zorgt ervoor dat een sigaret iedere keer weer een fijn, belonend gevoel oproept. Daarom gaat u dit gedrag steeds herhalen en wordt u afhankelijk van het roken. Als u niet rookt ontstaan er ontwenningsverschijnselen. U moet dus steeds blijven roken om ontwenningsverschijnselen te onderdrukken.
  • Gewoonte: De gewoonte ontstaat omdat het gedrag steeds herhaald wordt. De handeling gaat dan volledig automatisch, waardoor er geen aandacht meer voor nodig is. Er is inspanning en doorzettingsvermogen nodig om de rookgewoonte te veranderen.
  • Geen directe last van negatieve gevolgen: Het gevaarlijke aan de negatieve consequenties van roken is dat u er in het begin niet altijd wat van zult merken, of slechts in beperkte mate. De meeste ernstige gevolgen voor de gezondheid ontstaan pas op latere leeftijd. U ervaart dus in het begin niet veel negatieve gevolgen, maar alleen het positieve gevoel op korte termijn.

Wilt u niet meer blijven roken?

Bent u klaar om te stoppen met roken, maar kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? De coaches bij Medipro helpen u graag! Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching bij het stoppen met roken. Het coachingstraject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Delen: