Waarom krijgen mensen die roken een zware stem?
Zware rokers zijn vaak makkelijk te herkennen. Niet alleen kunt u het vaak zien en ruiken als iemand veel rookt, maar in sommige gevallen kunt u het ook horen. Mensen die veel roken kunnen na verloop van tijd namelijk last krijgen van stemklachten. Zij ontwikkelen een zware en hese stem. Hoe ontstaat zo’n ‘rokersstem’ en hoe komt u er vanaf? Wij leggen het aan u uit.
Het effect van roken op uw stembanden
Telkens als u tabaksrook inhaleert, komt deze langs uw stembanden. Deze raken geïrriteerd en zwellen op. Daarnaast drogen de stembanden uit en ze gaan meer slijm produceren. Als gevolg hiervan kan een ophoping van vocht ontstaan onder het slijmvlies. We spreken dan van chronische verdikking van de stembanden. Door deze vochtophoping worden de trillingen die de stembanden produceren gehinderd. Uw stem wordt hierdoor lager en u klinkt schor. Met name vrouwen lijden hieronder. Hun stem maakt een grote verandering door, en begint mannelijk te klinken.
Verdere complicaties
Niet alleen uw stem verandert, maar de beschadiging van de stembanden brengt meerdere complicaties met zich mee. Zo kan het na verloop van tijd meer moeite gaan kosten om te spreken. Ook kan het zwellen van de stembanden zorgen voor ademhalingsproblemen. Verder kan in zeldzame gevallen een tumor in het strottenhoofd ontstaan.
Krijgt u uw oude stem weer terug als u stopt met roken?
Als u stopt met roken verdwijnt de vochtophoping meestal vanzelf. Dit kan enkele maanden duren. Soms is er een operatie nodig om de vochtophoping bij uw stembanden te verwijderen. Echter, als u na deze operatie weer begint met roken, zullen de stembanden opnieuw geïrriteerd raken. Stoppen met roken is dus essentieel om uw stembanden te herstellen. Of uw stem weer gaat klinken zoals vanouds is afhankelijk van de mate waarin uw stembanden zijn aangetast.
Wilt u stoppen met roken?
Stoppen met roken is niet altijd makkelijk. Medipro kan u ondersteunen bij dit stopproces. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching aan, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 786 77 99.