Wat te doen bij boosheid tijdens het stoppen met roken?

Nicotine is verslavend. Het beëindigen van een nicotineverslaving door te stoppen met roken kan zorgen voor ontwenningsverschijnselen. Hier gaan vaak sterke emoties bij gepaard, waaronder boosheid. Dit kan vervelend zijn voor uzelf en uw omgeving. Waar komt die boosheid vandaan en wat is eraan te doen?

Boosheid na stoppen met roken

Er is veel aandacht voor nodig om te stoppen met roken. U denkt mogelijk nog veel aan de sigaret omdat de behoefte om te roken nog sterk aanwezig is. Tegelijkertijd doet u er alles aan om er juist niet aan te denken: u wilt immers stoppen. Dit is natuurlijk heel tegenstrijdig: u heeft het gevoel dat u wilt roken, maar eigenlijk is dit precies waar u mee wilt stoppen. Deze tegenstrijdigheid kan frustratie opleveren, wat ervoor kan zorgen dat u zich boos en kwaad kunt voelen.

Stoppen met roken gaat samen met ontwenningsverschijnselen. Deze verschijnselen, zoals trillen, onrust, slecht slapen en meer eetlust zijn erg vervelend. U stopt omdat dit beter voor u is, maar in eerste instantie lijkt het alsof het alleen maar nadelen oplevert. Hierdoor kunt u slecht in uw vel zitten en makkelijker boos of kwaad worden.

Daarnaast kan onzekerheid een rol spelen. U wilt het doel ‘definitief stoppen’ bereiken, maar moeilijke momenten staan u hier soms bij in de weg. Het behalen van een succesvolle stoppoging komt zo in gevaar, wat frustratie en boosheid kan opwekken.

Wat kunt u hieraan doen?

Het is niet fijn als u steeds boos of kwaad wordt, zowel voor uzelf als voor uw omgeving. Het kan daarom fijn zijn om na te denken wat u kunt doen om u beter te voelen. Als u beter in uw vel zit, is de kans ook kleiner op een terugval vanwege een moeilijk moment. Wij geven u hier een aantal tips voor als u zich boos voelt:

  • Ga bij uzelf na waarom u zich boos voelt. Kunt u hier iets aan veranderen? Of heeft u eigenlijk vooral last van de ontwenningsverschijnselen. Bedenk dat dit slechts tijdelijk is en dat de gevolgen van het roken na verloop van tijd weer zullen verdwijnen.
  • Zorg dat u uw energie kwijt kunt door voldoende te bewegen. Door te wandelen of sporten kunt u uw frustratie kwijt waardoor u beter kunt omgaan met het boze gevoel. Het boze gevoel trekt dan waarschijnlijk ook eerder weer weg.
  • Probeer te ontspannen. Bedenk waar u rustig van wordt of lees onze tips om te ontspannen.

Hulp bij het stoppen?

Als u graag hulp wilt bij het stoppen met roken, kunt u bij Medipro terecht voor persoonlijke en telefonische coaching. Begeleiding bij het stoppen met roken kan de kans op een succesvolle stoppoging aanzienlijk vergroten. De begeleiding en eventuele hulpmiddelen worden vergoed door uw zorgverzekeraar zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Delen: