Nieuws
Hand die een nicotinepleister op arm plakt

Wel of geen hulpmiddelen gebruiken bij het stoppen met roken?

Als u wilt stoppen met roken, zijn er heel veel verschillende manieren om dit te doen. U kunt op eigen kracht stoppen, of op zoek gaan naar hulp bij het stoppen. Binnen de professionele hulp zijn er ook weer tal van mogelijkheden. Bij Medipro bieden wij coaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen. Maar wat doen die precies en wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van dergelijke middelen?

Er zijn twee verschillende soorten hulpmiddelen, namelijk nicotinevervangers en stoppen-met-rokenmedicijnen die gebruikt kunnen worden als aanvulling op een coachingstraject. De inzet van een hulpmiddel vergroot, in combinatie met goede begeleiding, de kans op de succes. We krijgen vaak de vraag “werken nicotinepleisters nou echt?”. In deze blog zullen we de verschillende hulpmiddelen afzonderlijk bespreken.

Nicotinevervangende middelen

Door het gebruik van nicotinevervangers krijgt men nicotine op een andere manier binnen dan door het roken van een sigaret. Er zijn verschillende vormen van nicotinevervangende middelen, bijvoorbeeld nicotinepleisters, nicotinekauwgom of nicotinezuigtabletten. Deze middelen helpen om de ontwenningsverschijnselen van de verslavende stof nicotine te beperken. De middelen hebben meestal maar weinig bijwerkingen.

Er zijn regelmatig mensen die hun twijfels uiten over het gebruik van nicotinevervangers bij het stoppen met roken. Ze zijn van mening dat de verslaving aan nicotine namelijk overeind blijft, dus dat de verslaving niet wordt opgelost maar enkel verschoven naar een ander middel. Voor een deel is dit waar, omdat men via nicotinevervangers nog steeds nicotine binnenkrijgt. Toch kunnen nicotinevervangers een nuttige bijdrage leveren bij het stoppen met roken. Nicotinevervangers geven namelijk de kans om eerst de gewoonte af te leren, zonder te veel ontwenningsverschijnselen. Na het afleren van de gewoonte is het makkelijker om de nicotinevervangers af te bouwen dan in één keer zonder hulpmiddel stoppen. 

Medicijnen op recept

De tweede vorm van hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden bij het stoppen met roken zijn medicijnen op recept. De middelen remmen de zin om te roken. Elk van deze middelen heeft een iets andere werking op de neurotransmitters (signaalstoffen) in de hersenen waardoor de behoefte aan nicotine afneemt. Er zijn in Nederland drie middelen op recept verkrijgbaar: nortrilen, zyban en champix. Dergelijke medicijnen worden niet zomaar voorgeschreven. Dit wordt altijd eerst overlegd met de verslavingsarts, en de uiteindelijke uitschrijving van een recept verloopt via de huisarts. Dit komt omdat medicijnen niet zomaar voorgeschreven mogen worden en er met verschillende factoren rekening moet worden gehouden, onder andere geneesmiddelengebruik, mogelijke ziektes of aandoeningen die u heeft en eerdere ervaringen ermee tijdens stoppogingen in het verleden. Meestal worden er ook pas medicijnen voorgeschreven als stoppen met nicotinevervangers niet gelukt is. De medicijnen kunnen, net als andere medicijnen, ook bijwerkingen hebben.

Welk hulpmiddel moet ik kiezen?

Er is niet één hulpmiddel wat aan te duiden is als hét beste hulpmiddel. Welk hulpmiddel het meest geschikt is hangt af van de persoon en de situatie. Onze coaches kunnen u informeren en adviseren over het gebruik van de verschillende middelen in uw persoonlijke situatie. De arts van Medipro bewaakt de geschiktheid en veiligheid van een gekozen middel bij iedere cliënt. Het belangrijkste is natuurlijk dat u na het traject blij bent met uw keuze om te stoppen met roken en bedenkt “ik ga nooit meer roken”. 

Stoppen met roken?

Indien u wilt stoppen met roken met een begeleidingstraject, dan kunt u zich aanmelden voor onze persoonlijke of telefonische coaching. Tijdens de eerste afspraak met de coach kan dan het gebruik van hulpmiddelen worden besproken. Het coachingstraject bij Medipro wordt vergoed zonder eigen risico. Dit geldt ook voor hulpmiddelen die gebruikt worden als onderdeel van het coachingstraject. Voor meer informatie en advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 14-04-2020
Delen: